Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Gezamenlijke patiënten- en cliëntenorganisaties pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een landelijk maximum voor de eigen bijdragen die gemeenten aan hun inwoners doorberekenen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Voordat de voorzieningen worden toegekend, moeten de gemeenten hun inwoners ook informeren over de hoogte van deze eigen bijdragen. Vandaag zal de Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) debatteren over de Wmo. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

De eigen bijdragen leiden nu al tot problemen. Mensen geven aan de eigen bijdragen niet te kunnen betalen, waardoor zij zorg weigeren. Ieder(in), de NPCF en de Unie KBO vrezen dat de problemen komend jaar alleen maar groter worden. Het overgangsrecht voor mensen die dit jaar onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten zorg ontvangen, loopt af. Dit jaar moeten de gemeenten volgens dit overgangsrecht nog dezelfde zorg en ondersteuning bieden die mensen ontvingen via de AWBZ.

Maatwerkvoorzieningen worden in 2016 door diverse gemeenten omgezet naar algemene voorzieningen. Gemeenten zijn hierin vrij om te vragen wat de eigen bijdrage wordt, hieraan zit geen maximum. Ieder(in) vreest dat mensen met modale inkomens het zwaarst worden getroffen. Afhankelijk van de gemeente en hun inkomen, gaan ze er in 2016 naar verwachting tussen de 150 en 500 euro per maand op achteruit.


Gemeenten mogen eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen bij hun bewoners vragen, waarbij ze de hoogte grotendeels zelf kunnen bepalen. Maar cliënten worden hierover vaak niet geïnformeerd en ontvangen achteraf rekeningen. “Wij vinden dat mensen tijdig en indringender geïnformeerd moeten worden en dat er een landelijk maximum moet komen voor de eigen betalingen in verband met ziekte of handicap”, schrijven de patiënten- en cliëntenorganisaties samen aan de Kamer. Gemeenten moeten anticiperen op de vraag van de cliënt en in een persoonlijk gesprek informeren over deze betalingen.  


© Nationale Zorggids