Normal_logo_unie_kbo

Met het sluiten van het zorgakkoord is de oproep van de Unie KBO om een einde te maken aan de onenigheid over de rug van kwetsbare ouderen gehoord. Maar hiermee worden de bezuinigingen niet gecompenseerd. Dit meldt Unie KBO. 

"De grote bezuinigingen van de afgelopen periode worden met dit akkoord absoluut niet gecompenseerd. Dat baart ons nog ernstige zorgen", zegt directeur van de Unie KBO, Manon Vanderkaa. De organisatie is blij met de extra wetgeving, in lijn met de gedragscode van Doekle Terpstra, gericht op verantwoord inkoopgedrag. Ook zijn ze blij met het extra geld voor de thuiszorg. De Unie KBO is wel van mening dat dit nog maar het begin is van het herstel van de negatieve gevolgen van de forse bezuinigingen op ouderenzorg.

Voortaan mogen huishoudelijke hulpen weer in dienst komen en niet meer als zogeheten 'alfahulp' aan de slag. Dit heeft het kabinet vrijdag 3 december afgesproken in een zorgakkoord met de vakbonden en gemeenten.

Het zorgakkoord bevat naar mening van de seniorenorganisatie nog weinig concreets. "Weliswaar wordt er gesproken over innovatie, nieuwe type functies en een moderniseringsslag. Maar wat verandert er nu echt in het belang van ouderen?", vraagt Manon Vanderkaa zich af.

Gemeenten krijgen met dit akkoord meer beleidsvrijheid. Het is de vraag of dat in het belang is van ouderen en hulpbehoevenden. De Unie KBO blijft de ontwikkelingen dan ook nauwlettend volgen.  

©Nationale Zorggids