Normal_handen_ouderenzorg

Het afgelopen jaar is het aantal Nederlanders dat het contact met familie verliest weer toegenomen. 47 procent van de 1700 ondervraagden heeft geen contact meer met één of meerdere familieleden. Dit meldt de NOS.

Vorig jaar had 40 procent van de ondervraagden geen contact meer met familie. Het jaar daarvoor was dat 35 procent. Voornaamste redenen die genoemd worden zijn ruzies over geld en erfenissen. De meeste ruzies zijn tussen kinderen uit hetzelfde gezin. Die gaan naast over geld, ook over zorg voor de ouders of bepaalde levenskeuzes van hun broer of zus waar ze het niet mee eens zijn. Als gevolg van de onenigheden viert 21 procent van de ondervraagden Kerstmis zonder familie.
 
“De spanningen ontstaan als kinderen beslissingen moeten nemen over de zorg van de ouders. Ook ontstaan er veel ruzies rond het sterfbed. Dat leidt vaak tot verbroken relaties tussen broers en zussen”, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.
 
Het onderzoek zegt verder dat 13 procent van de ouders hun kind wil onterven. Over de redenen hiervan wordt gespeculeerd, een motief kan zijn dat er geen contact meer is of dat ouders de indruk hebben dat een schoonzoon of schoondochter geld van hen wil hebben.
 
© Nationale Zorggids