Normal_oma_ouderen_berjaarden

De levensverwachting van ouderen in Nederland is opvallend snel aan het stijgen. Bij geboorte is de verwachting dat mannen 79,9 jaar worden, vrouwen 83,3 jaar. Dat laat het nieuwe rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de 'sociale staat' van het land zien, meldt de NOS. 

Het rapport stelt dat de recente stijgen van de levensverwachting te danken is aan de goede resultaten op het gebied van “sterfte die met goede zorg vermijdbaar is”. Steeds minder mensen overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, onder andere dankzij de grote schaal waarop preventieve medicijnen worden ingenomen. Al sinds 2002 is er sprake van minder sterfte onder ouderen als gevolg van beroerte, longontsteking en dementie. In de jaren 80 en 90 was er juist sprake van stagnatie.

De SCP denkt dat de gemiddelde levensverwachting verder zal toenemen en verwijst daarbij naar een onderzoek dat stelt dat de helft van de meisjes die nu worden geboren honderd jaar leven. Van deze jaren zullen zij ongeveer 63,5 jaar in goede gezondheid doorbrengen. Mannen kunnen rekenen op 64,6 gezonde jaren. 

© Nationale Zorggids