Normal_vaccinatie_prik_2534

Jaarlijks rond het einde van het jaar krijgt iedere 60-plusser een oproep om zich te laten inenten tegen de griep. Maar door een verminderde werking van het immuunsysteem, heeft het griepvaccin juist op deze doelgroep het minste effect. Dit meldt de Volkskrant.

De griepprik biedt bij jong volwassenen tussen de 70 en 90 procent bescherming en bij ouderen is dat afgenomen naar 50 tot 60 procent. Dit komt door verslechtering van het immuunsysteem naarmate de leeftijd vordert. Ook immunosenescentie genoemd. “Als je dit proces zou kunnen beïnvloeden, kun je er onder meer voor zorgen dat een griepprik beter zou werken”, zegt Guus Rimmelzwaan, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC. Wel benadrukt de viroloog dat de afgenomen werking van de prik, geen reden is voor ouderen om zich niet te laten inenten. “Jaarlijks sterven er honderden mensen in Nederland aan griep. 95 procent van hen is ouder dan 65 jaar, natuurlijk is dat dan de groep die je moet vaccineren.”

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht waarom het immuunsysteem na verloop van tijd minder goed werkt en denken met behulp van systeembiologie dicht bij een antwoord te zijn gekomen. Met computeranalyses zochten ze in complexe genenreeksen naar verbanden. De onderzoekers vonden clusters van genen die een rol spelen bij de afbraak van het immuunsysteem. “Dat is heel interessant. Maar we zijn nog ver verwijderd van een stap waarin je een vaccin kunt ontwikkelen waaraan je bepaalde stoffen toevoegt die in dit mechanisme kunnen ingrijpen en de haperende genen weer activeren”, aldus Rimmelzwaan.

©Nationale Zorggids