Normal_onderzoek

Onderzoekers in Utrecht lijken dicht bij de oorzaak van autisme en alzheimer te komen. Ze ontdekten een eiwit welke essentieel is voor de groei van zenuwcellen. Zo schrijven ze in het wetenschapsblad Neuron. Dit meldt BNR.

Om van stamcellen zenuwen te maken is er een eiwit genaamd TRIM46 nodig. Dit eiwit zorgt ervoor dat een kleine stamcel uitgroeit tot een meterslange zenuwcel die aan de ene kant de buitenwereld aftast en aan de andere kant verbinding maakt met je hersenen. Wanneer dat eiwit helemaal wordt weggehaald, dan groeien er ook geen zenuwcellen meer.

Als er nog wel een beetje eiwit is, maar niet genoeg, kan dit leiden tot ontwikkelingsstoornissen en hersenziekten, denken de wetenschappers. “Denk aan autisme, daar gaan we vervolgonderzoek in doen. We gaan kijken of bijvoorbeeld de hoeveelheid van dat eiwit is aangedaan. Dit eiwit kom in zenuwcellen voor, maar het zou wel eens kunnen zijn dat bijvoorbeeld een iets lagere concentratie van het eiwit en bepaalde subtypes iets meer effect heeft op het functioneren”, zegt Casper Hoogenraad van de Universiteit Utrecht.

Het is nog niet zeker of er een relatie is met autisme of alzheimer, maar Hoogenraad denkt het wel. “Ik ben daar wel hoopvol over. Dit is echt een nieuw proces, een nieuw mechanisme wat nooit eerder blootgelegd is.” 

©Nationale Zorggids