Normal_hoogervorst

Hans Hoogervorst, oud-minister van Volksgezondheid en grondlegger van het huidige zorgstelsel, vindt dat patiënten best wat meer zelf mogen betalen. Zo zou er een eigen bijdrage moeten komen voor een bezoek aan de huisarts. Dit zegt hij in een interview in de Volkskrant. 

De VVD'er voerde in 2006 het huidige zorgstelsel in en hij kijkt er nog steeds tevreden op terug. “Het doel was de eigen verantwoordelijkheid van iedereen in de zorg te vergroten, waardoor we de kosten in de hand zouden kunnen houden. Vooral voor de verzekeraars was dat belangrijk; zij moesten gaan concurreren op prijs en op kwaliteit. Ik denk dat dat glanzend geslaagd is.” Door de vergrijzing in Nederland is de verwachting dat de zorgkosten steeds hoger worden. 

Volgens de oud-minister is een eigen bijdrage voor huisartsenzorg in heel veel landen normaal. In Nederland zou het daarom ook niet verkeerd zijn om dat in te voeren. Daarnaast vindt hij dat er veel te veel ziekenhuizen in Nederland zijn. Er mogen daarom best wel wat ziekenhuizen failliet gaan.

Momenteel is er in Nederland veel discussie over de budgetpolis. Enkele ziekenhuizen zouden een dergelijke polis al niet meer accepteren. Desondanks vindt Hoogervorst de budgetpolis 'een goede zaak'. De discussie over de vrije artsenkeuze is onzin, vindt hij. “Ja, dan wordt de vrije artsenkeuze wat minder, maar dat heb ik altijd een schijndiscussie gevonden. Wie heeft er nou vrije artsenkeuze? De meeste mensen hebben geen idee welke artsen er in welk ziekenhuis werken en wat hun kwaliteiten zijn.”

© Nationale Zorggids