Normal_huishoudelijke-hulp-schoonmaken-wmo

Door wisselende uitspraken van twee rechters is het niet duidelijk of de aanvraag van huishoudelijke hulp door gemeenten geweigerd mag worden. Vanaf 2015 kunnen inwoners ondersteuning aanvragen via de gemeente, maar door onduidelijke regels in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) wordt die hulp niet altijd goedgekeurd. Dit meldt Belangenorganisatie Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Via de Wmo kan iedereen bij de gemeente aankloppen om ondersteuning aan te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke hulp. Echter blijkt nergens in de wet letterlijk te staan hoe de gemeente dit moet doen. Hierdoor kunnen aanvragen geweigerd worden, terwijl de wet juist dient om mensen te ondersteunen om langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Een rechter in Zeeland-West Brabant oordeelde dat de gemeente Oosterhout mag stoppen met huishoudelijke hulp. In een soortgelijke zaak oordeelde de rechtbank van Gelderland echter dat de gemeente Lochem verplicht is om de hulp te verstrekken. Voor burgers is het hierdoor onduidelijk waar zij aanspraak op kunnen maken.

Volgens Liande den Haan, directeur-bestuurder van ANBO is de maat vol. “Gemeenten zijn verplicht hulp aan te bieden als een inwoner niet zelfredzaam is.” Vaak wordt eerst geprobeerd om huishoudelijke hulp binnen het sociale netwerk op te lossen, maar voor sommige mensen is dat niet mogelijk. Zij moeten dan bij de gemeente aankloppen.

Op 23 maart 2016 buigt de Centrale Raad van Beroep zich over de kwestie. “We volgen het natuurlijk op de voet. We blijven er op aandringen dat gemeenten zorgvuldig onderzoek doen als een inwoner ondersteuning aanvraagt”, aldus Den Haan.

© Nationale Zorggids