Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_arend_jan

Volgens Dordtenaar Piet Jiskoot moet de pil van Drion gelegaliseerd worden. Deze pil, ook bekend als de laatstewilpil, geeft hoogbejaarde mensen de kans om hun leven op een zelfgekozen tijdstip te beëindigen. Dit meldt AD.nl.

Piet Jiskoot is 95 jaar. Hij vindt het niet verstrekken van de pil misdadig. Met het einde in zicht, wil hij de regie over zijn eigen dood hebben. “De dood komt toch. Maar ik wil voorkomen dat het laatste stuk ondraaglijk wordt. Ik heb geen pil nodig om dood te gaan. Ik wil alleen de pil om een lijdensweg te voorkomen”, zegt Jiskoot. De pil van Drion geeft mensen de kans om op een humane manier een einde te maken aan het leven op het moment dat iemand geen wil meer heeft om te leven. Via de Nederlandse Euthanasievereniging (NVVE) pleit Jiskoot voor legalisering van de pil van Drion. 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis met een locatie in Dordrecht kreeg in 2014 vierennegentig euthanasieverzoeken binnen. Hiervan werd zes keer euthanasie toegepast. In 41 gevallen was volgens het ziekenhuis nog geen sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Bij andere verzoeken speelden andere afwegingen een rol bij de weigering. 

©Nationale Zorggids