Normal_groen_onderwijs23423

Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Daarom introduceert IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, het project Grijs, Groen & Gelukkig. IVN vergroent de komende jaren honderd zorgcentra en bezorgt tienduizend ouderen een gelukkiger oude dag. Dit meldt IVN

Dat contact met natuur een groot effect heeft op het welzijn van mensen, is al langer bekend. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur, voelen zich minder gestresst, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts. En dat terwijl meer dan de helft van cliënten in zorginstellingen hooguit één keer per week buiten komt. IVN vertaalt met Grijs, Groen & Gelukkig die wetenschap naar de praktijk. Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN: “Onze droom is dat natuurbeleving een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dagbesteding in de ouderenzorg. Wij denken dat daarmee het welzijn van onze ouderen aanzienlijk kan worden vergroot waardoor de zorgkosten af zullen nemen.’”

Door honderd zorgcentra te helpen een belevingstuin aan te leggen rondom het gebouw en ouderen opnieuw in contact te brengen met natuur door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma, verbindt IVN ouderen opnieuw met de natuur. Zo gaat IVN honderdduizend ouderen laten ervaren welk effect natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft. Bastiaan Verberne, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig: “Bij IVN weten we als geen ander dat de natuur activeert. De groene zorginterventies die wij voor ogen hebben, zijn een mooi middel om ouderen weer in contact te brengen met de natuur. De geuren en kleuren prikkelen de zintuigen van ouderen en doen herinneringen herleven. Zo draagt de natuur bij aan een gelukkige oude dag.”

De aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig gisteren was gelijk de start van de werving van tien zorgcentra die de droom van IVN delen, actief willen uitdragen en een inspiratie willen zijn voor andere zorgcentra. Een ervaren projectteam begeleidt hen bij het aanleggen van een beleeftuin rond het gebouw en het opzetten van een activiteiten aanbod.

©Nationale Zorggids