Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

In aanloop naar het debat van de Tweede Kamer over palliatieve zorg schreef Unie KBO een brief met daarin belangrijke aandachtspunten, want de palliatieve zorg kan beter. De organisatie vindt dat goede zorg rondom het levenseinde van essentieel belang is. Dat meldt Unie KBO. 

De ouderenorganisatie is blij dat de politiek zich heeft voorgenomen een betere afstemming tussen eerste- en tweedelijnszorg te bereiken. Ook is er de intentie om meer aandacht voor mantelzorg te hebben en voor de spirituele dimensie van palliatieve zorg. Toch maakt de organisatie zich zorgen. Palliatieve zorg komt in gevaar door kortingen, zorgplafonds en lagere tarieven van zorgverzekeraars. Daarom wil de Unie dat de politiek zich sterk maakt voor ouderen, zodat ze thuis of in een thuisomgeving rustig kunnen sterven. Ouderen moeten erop kunnen rekenen dat zij in de laatste fase van hun leven de zorg ontvangen die zij nodig hebben.

SGP-Kamerlid Van der Staaij stelt voor om een casemanager palliatieve zorg aan te stellen. De Unie KBO staat achter dit voorstel. Er is aangetoond dat de inzet van een casemanager ervoor zorgt dat er minder ziekenhuisopnames zijn in de laatste levensfase. Een casemanager kan ook ondersteunen bij de zorgvraag van ouderen en hun mantelzorgers.

Unie KBO pleit tevens voor palliatieve zorg op spiritueel niveau. De organisatie denkt dat bij gelovigen en niet-gelovigen levensvragen opkomen in hun laatste levensfase. Als de overheid en zorgverzekeraars dit erkennen als een aspect van palliatieve zorg kunnen zij ervoor zorgen dat ouderen deze zorg ontvangen.

©Nationale Zorggids