Normal_logo_unie_kbo

De Unie KBO is de eerste seniorenorganisatie die een verkiezingsmanifest uitgeeft met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen in 2017. De KBO wil onder geen beding dat de politieke partijen de groep senioren negeert in haar partijprogramma's. De KBO gaat binnenkort langs bij politieke partijen om het manifest toe te lichten en daarmee de inhoud van het verkiezingsprogramma positief te beïnvloeden. Dat meldt de Unie KBO.

Directeur Manon Vanderkaa: “Senioren voelen zich door dit kabinetsbeleid aan de kant gezet. Terwijl wij ervoor pleiten dat iedereen kan participeren in de samenleving, óók senioren. Met ons verkiezingsmanifest 'Omzien naar elkaar', zetten wij helder uiteen waar wij voor staan. Politici kunnen hier niet om heen.”

Er zijn veel kwesties die senioren raken. Deze zaken, van koopkracht tot zorg, hebben bovendien ook onderling raakvlakken. De KBO wil daarom dat deze, veel meer dan nu gebeurt, in samenhang met elkaar worden bekeken. Daarom moet coördinatie van ouderenbeleid tijdens de volgende kabinetsperiode expliciet onderdeel worden van de portefeuille van één van de bewindslieden, bijvoorbeeld van de Minister van Sociale Zaken. 

De Unie KBO maakt haar standpunten duidelijk op de terreinen zorg, inkomen, veiligheid en wonen en de digitale samenleving. Zo moeten alle senioren kunnen rekenen op optimale zorg en ondersteuning. Niet alleen thuis, maar ook in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en in het ziekenhuis. De Unie KBO wil dat de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en dat senioren zich veilig voelen in Nederland. En hoewel steeds meer ouderen gebruik maken van internet, is er alsnog een grote groep dit dit niet doet en nooit gaat doen. De ouderenorganisatie pleit voor een samenleving waarin digitaal en analoog elkaar aanvullen.

Bij het schrijven van het manifest vormden optimisme en de kansen die vergrijzing de maatschappij biedt het uitgangspunt. Vanderkaa: “Als ouderenorganisatie die solidariteit tussen generaties hoog in het vaandel heeft staan, hebben wij daarbij beslist ook oog voor jongeren. De KBO staat voor een samenleving waarin we omzien naar elkaar, oud én jong.”

©Nationale Zorggids