Logo_zonnehuisgroep_noord

Wederom moeten ouderentehuizen van Zonnehuisgroep Noord in Groningen sluiten. Onlangs werd bekendgemaakt dat de komende tijd zeven zorgcentra gesloten worden, hier komen nu vier extra bij. Zonnehuis De Wierde in Grijpskerk, Zonnehuis Gockingaheem in Noordbroek, Zonnehuis Solwerd in Appingedam en Zonnehuis Hippolytyshoes in Middelstum zullen naar verwachting eind 2018 of begin 2019 op slot gaan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Om de organisatie weer financieel gezond te maken moet Zonnehuisgroep Noord diverse zorgcentra sluiten. Veel van de bewoners van de centra die eind dit jaar sluiten zijn al verhuisd naar een ander tehuis. Afgelopen woensdag vond op alle locaties van de zorginstelling een bijeenkomst plaats waarin bewoners, medewerkers en vrijwilligers op de hoogte werden gesteld van de reorganisatieplannen. Bij de vier tehuizen werken momenteel driehonderd mensen en zijn tweehonderd ouderen gehuisvest. Een deel van de medewerkers kan eventueel op een andere locatie aan het werk.

Dat de groep vestigingen moet sluiten is volgens interim-bestuurder Vincent Maas verschrikkelijk. Maar een reorganisatie is onvermijdelijk omdat er geen indicaties meer afgegeven worden voor verzorgingshuiszorg en mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daardoor is er leegstand ontstaan in veel van de appartementen van de Zonnehuisgroep. Ook speelt mee dat de tehuizen in een krimpregio staan, er minder budget beschikbaar is en dat de gebouwen verouderd zijn. Maas denkt dat er niet meer reorganisatierondes zullen zijn, maar omdat hij volgende week plaatsmaakt voor een opvolger, durft hij niet te ver in de toekomst te kijken. 

©Nationale Zorggids