Logo_original

De Antonius Zorggroep in Sneek wil de thuiszorg meer richten op de vraag van de cliënt in plaats van de voorgeschreven vaste kaders, zo worden er nieuwe kansen geboden worden. Door beter in te spelen op de hulpbehoefte kunnen mensen hun zelfstandigheid langer behouden, voelen ze zich beter en langer fit. Zo ontstaat er uiteindelijk een lagere zorgvraag. Dat meldt het Sneeker Nieuwsblad.

Om effectief in te kunnen spelen op de vraag van de cliënt moeten thuiszorgmedewerkers minder aandacht besteden aan administratie en bureaucratie, ook moeten gemeenten de Code Verantwoord Marktgedrag accepteren en dient het Wmo-budget te worden aangepast. Dit staat in het plan van de Antonius Zorggroep dat gisteren werd gepresenteerd. Het is de bedoeling dat dit plan bijdraagt aan meer zorg op maat en betaalbare thuiszorg. “Met onze aanpak willen we goede zorg en ondersteuning bieden waarbij mensen zelf meer regie mogen nemen. Daarvoor is het nodig dat thuiszorgorganisaties de handen ineen slaan met gemeenten en de zorgverzekeraar”, zegt voorzitter van de Raad van Bestuur Jack Thiadens. Hij is verantwoordelijk voor Thuiszorg Zuidwest Friesland (TZWF). De Zorggroep wil volgens hem af van de regelgeving vanuit de financieringswijzen en de vele loketten. Klanten moeten passende zorg krijgen met één aanspreekpunt, waarbij verbinding gemaakt wordt tussen de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg. “Om dat mogelijk te maken moeten we samenwerken”, aldus Thiadens.

TZWF heeft net als vele andere thuiszorgorganisaties te maken met bezuinigingen. Ook heeft de organisatie last van lage vergoedingen door gemeenten. Als dit niet verandert moet TZWF stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp. Om dat te voorkomen is de organisatie in gesprek met gemeenten. Het plan van de Zorggroep biedt hopelijk de oplossing.

In het plan staat onder andere dat thuiszorgmedewerkers zullen afwijken van het standaardaanbod. Door bijvorbeeld in gesprek te gaan met cliënten kan de echte behoefte van de cliënt achterhaald worden. Iedere cliënt heeft een andere behoefte. Inmiddels heeft de Antonius Zorggroep samen met de De Friesland Zorgverzekeraar ervaring opgedaan met een andere aanpak van verpleging en verzorging. De Zorggroep biedt samen met de zorgverzekaar een integraal pakket aan, van huishoudelijke hulp tot ziekenhuiszorg. 

©Nationale Zorggids