Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De gemeente Etten-Leur moet alsnog de zorg betalen voor een moeder die haar dochter heeft ingeschakeld als huishoudelijke hulp. Dat bepaalde de rechter afgelopen woensdag. De moeder vroeg via de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb) aan, maar deze weigerde. Het zou volgens de gemeente om mantelzorg gaan en niet om huishoudelijke hulp. Voor mantelzorg wordt geen pgb uitgekeerd door de gemeente. Dat meldt Skipr.

Volgens de rechter is de zorg die de dochter verleent geen mantelzorg, want mantelzorg is per definitie vrijwillig en niet af te dwingen. De rechtbank vindt dat de gemeente er niet vanuit kan gaan dat de dochter onbetaald huishoudelijke hulp blijft verlenen aan haar moeder. De dochter woont ook niet bij haar moeder in huis, dus er is tevens geen sprake van gebruikelijke zorg. Nadat de dochter genoodzaakt was om te stoppen met de hulpverlening aan haar moeder, zorgde de gemeente er wel voor dat ze nieuw hulp kreeg. Deze hulp sloot echter niet aan op de behoefte van de vrouw.

Volgens de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg Mezzo is het een heldere uitspraak van de rechter. De organisatie geeft aan hier blij mee te zijn. “Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker signalen dat mensen van gemeenten te horen krijgen dat ze pgb krijgen voor professionele zorg, maar hiervoor geen mantelzorger mogen inhuren. Juridisch kan dit niet”, zegt een woordvoerder van Mezzo. Het is nog niet eerder voorgekomen dat de rechter een gemeente verplicht stelt om toe te staan een mantelzorger te betalen vanuit een pgb. 

©Nationale Zorggids