Logo_tsn_thuiszorg

Gistermiddag bezette een groep TSN-thuiszorgmedewerkers het gemeentehuis van Aalten. Zij dreigen hun baan te verliezen en kwetsbare cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker. Ondanks eerdere toezeggingen van de wethouder om de thuiszorg goed te regelen, zitten de medewerkers en de cliënten in grote onzekerheid. De medewerkers wilden in het gemeentehuis blijven zitten totdat de wethouder zich aan zijn belofte zou houden, maar de politie maakte hier snel een einde aan. Dit meldt FNV. 

Eerder hadden de zorgmedewerkers te horen gekregen dat de gemeente Aalten, samen met Winterswijk en Oost Gelre, had besloten om in zee te gaan met Buurtzorg om het werk van het bijna failliete TSN over te nemen. Maar vorige week bleek het verhaal ineens helemaal anders. Een kwart van de zorgmedewerkers verliest hun baan, terwijl het werk gewoon blijft omdat de zorg nog steeds nodig is. Andere medewerkers moeten solliciteren op hun eigen baan om hetzelfde werk te gaan doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. “Ik kom al jaren bij mijn cliënten over de vloer. Dat zijn oude en kwetsbare mensen, ze vertrouwen mij, want ze kennen mij. Ze liggen er echt wakker van dat ze straks misschien iemand die ze niet kennen over de vloer krijgen”, zegt TSN-thuiszorgmedewerkster Johanna. 

Vorige week vonden op meerdere plekken in Nederland bezettingen en acties plaats door TSN-medewerkers. Ruim 8.000 medewerkers en 27.000 cliënten van TSN zitten nog in grote onzekerheid of ze hun werk, arbeidsvoorwaarden of vertrouwde zorgmedewerker behouden. De FNV vindt dit onbegrijpelijk, gezien de afspraken die op 4 december zijn gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. Er is een ‘noodfonds’ van 60 miljoen beschikbaar om de tarieven op te hogen zodat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld door gemeenten om goede thuiszorg te organiseren. Ook is er geld beschikbaar voor gemeenten, zodat de thuiszorg beter, in de vorm van ‘ondersteuning thuis’ georganiseerd kan worden. Dit geld maakt het de gemeenten mogelijk om voor de Buurtzorg of een gelijksoortige oplossing te kiezen. 

“Sowieso zijn gemeenten volgens de wet verplicht om te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen cliënt en medewerker behouden blijft. Wij roepen de VNG dan ook op om zich aan de afspraken te houden, en ervoor te zorgen dat gemeenten niet kiezen voor de goedkoopste oplossing ten koste van kwetsbare ouderen en medewerkers”, zegt Sarah Dobbe van de FNV.

©Nationale Zorggids