Normal_alzheimer_dementie

Nu mensen met dementie steeds langer thuis wonen neemt het belang van een goed aanbod van dagactiviteiten toe. Sinds de transitie in de zorg van 2015 staan deze juist onder druk, zo blijkt uit onderzoek door Alzheimer Nederland onder mantelzorgers, aanbieders van dagactiviteiten en gemeenten. Donderdag 3 maart vindt een plenair debat over de inkoop van dagbesteding plaats in de Tweede Kamer. Dit meldt Alzheimer Nederland. 

Julie Meerveld, manager belangenbehartiging en zorgvernieuwing: "De cijfers geven een zorgwekkend beeld juist nu ontlasting van de mantelzorger in de thuissituatie zo hard nodig is door de stijging van het aantal thuiswonende mensen met dementie. Wat Alzheimer Nederland vraagt is een betere kwaliteit en toegankelijkheid van dagactiviteiten. Dagactiviteiten waarin dankzij de inzet van professionals de persoon met dementie centraal staat. Dagactiviteiten die financieel haalbaar zijn voor de bezoeker en de mantelzorger, en dagactiviteiten die aandacht hebben voor de wensen, voorkeuren en behoeften van bezoekers, maar ook hun mantelzorgers. " Dagactiviteiten zijn voor mensen met dementie belangrijk. Mensen worden geactiveerd, zijn onder gelijkgestemden en zijn even weg van huis. Voor de mantelzorger, die vaak 24 uur per dag voor hun naaste met dementie zorgen, zijn de dagactiviteiten een noodzaak om de batterij weer op te laden. 

Sinds 2015 zijn dagactiviteiten voor mensen met dementie de verantwoordelijkheid van de gemeente (Wmo). Afgelopen jaar is een transitiejaar geweest. Uit onderzoek door Alzheimer Nederland blijkt dat de kwaliteit en toegankelijkheid van dagactiviteiten sindsdien enorm achteruit zijn gegaan. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat dagactiviteiten door de verhoging van de eigen bijdrage (te) duur worden. Dit zegt 25 procent van de aanbieders en mantelzorgers. Mensen haken hierdoor af, beginnen er niet meer aan of maken zich financiële zorgen. Een derde van de aanbieders ziet een terugloop van het aantal bezoekers en zelfs één op de vijf zegt dat bezoekers stoppen of bijna niet meer komen. Ook vragen zorgaanbieders en gemeenten zich af of mensen de weg naar dagactiviteiten wel weten te vinden. En door bezuinigingen zijn organisaties genoodzaakt meer te werken met vrijwilligers en minder met professionals. 

©Nationale Zorggids