Normal_brandweer34

Ouderenorganisatie Unie KBO pleit voor strengere brandveiligheidseisen voor seniorenwoningen. Deze dienen net zo streng te worden als de brandveiligheidseisen die bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zijn ingevoerd. Dit meldt Skipr. 

Uit statistieken blijkt dat de kans dat ouderen overlijden bij een brand drie keer groter is dan bij mensen onder de 65 jaar. Ouderen zijn in de eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een brandveilig huis, maar omdat ze steeds langer zelfstandig blijven wonen moet de overheid volgens KBO ook haar verantwoordelijkheid nemen. De overheid kan er onder andere voor zorgen dat de brandveiligheidseisen voor seniorenwoningen worden aangescherpt. Net als bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen kunnen brandwerende materialen en sprinklerinstallaties geïnstalleerd worden. Hiermee sluit Unie KBO zich aan bij een eerder rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid.

Ook vindt de ouderenorganisatie dat er strengere eisen gesteld moeten worden aan rookmelders. Als de extra maatregelen genomen worden, dan heeft een oudere die wellicht minder mobiel is net zo veel kans om te ontsnappen aan een brand als een jonger iemand. De maatregelen staan in een position paper die de ouderenbond vandaag toelicht tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.  

©Nationale Zorggids