Normal_alzheimer

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om verloren herinneringen bij muizen met beginnende alzheimer weer te activeren. Het geheugen van de zieke muizen werd hersteld door een bepaalde groep geheugencellen te versterken en te activeren met elektriciteit. Het geheugen van de muizen werd zelfs zover hersteld dat het weer net zo goed was als dat van gezonde muizen, zagen de wetenschappers van het Massachusettes Institute of Technology (MIT). Dit meldt de Volkskrant. 

Tot nu toe werd aangenomen dat de geheugenproblemen die optreden bij mensen met de ziekte van Alzheimer werden veroorzaakt doordat ze geen nieuwe informatie konden opslaan. De nieuwe studie laat zien dat muizen met kunstmatige alzheimer wél nieuwe herinneringen kunnen maken, maar dat ze er niet meer bij kunnen. Dit blijkt een gevolg te zijn van verzwakte geheugencellen aan de onderkant van de hippocampus. Door deze cellen weer te versterken en te activeren kwam het geheugen weer terug, maar verdween weer zodra de versterkte cellen operatief werden verwijderd.

“Muizen zijn geen mensen. Maar dit is wel vernieuwend onderzoek omdat het voor het eerst is aangetoond welke zenuwcellen in de hippocampus precies verantwoordelijk zijn voor problemen met het ophalen van herinneringen bij beginnende alzheimer. Bovendien blijkt het geheugenverlies omkeerbaar te zijn, althans bij muizen die de ziekte kunstmatig hebben gekregen”, zegt Bart Rutten van de Universiteit van Maastricht. De methode is dan ook niet toepasbaar bij mensen. De brein van de muizen werd dusdanig genetisch gemanipuleerd dat hersencellen aan- en uitgezet kond worden met laserlicht. Maar nu kan wel veel gerichter gezocht worden naar deze cellen in het menselijke brein, aldus Rutten. 

©Nationale Zorggids