Normal_alzheimer_dementie

Nederland heeft een groot aanbod van georganiseerde vrijwilligershulp voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Bij de meeste vormen van vrijwilligershulp is een welzijns- of vrijwilligersorganisatie betrokken. Er blijken echter weinig mensen met dementie gebruik te maken van deze mogelijkheden, concludeert onderzoeksbureau NIVEL in de kennissynthese 'Vrijwilligershulp huis bij mensen met dementie'.

Waarom er nauwelijks aanspraak wordt gemaakt op de vrijwilligersmogelijkheden is onbekend. Vrijwilligers kunnen demente mensen en hun mantelzorgers op sociaal en praktisch niveau ondersteunen. Zo kunnen mensen met dementie op een veilige manier én met voldoende kwaliteit van leven langer thuis blijven wonen. Dit is extra belangrijk geworden sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn diverse mogelijkheden voor vrijwilligershulp waaronder nachtvrijwilligers, vrijwilligers bij wandelclubs, internetfora, de Alzheimer telefoon en de bezoekdienst. De laatste wordt het meest aangeboden en georganiseerd door vrijwilligersorganisaties.

Experts signaleren een probleem in de toeleiding van mensen met dementie (en hun mantelzorger) naar de instanties voor vrijwilligershulp. Er zijn diverse initiatieven gestart om mensen te stimuleren hier toch gebruik van te maken. Onderzoek moet uitwijzen wat de effecten van de initiatieven 'Dementievriendelijke gemeenten' en 'Dementievrienden' zijn. 

©Nationale Zorggids