Normal_alzheimer_dementie

Door het nadoen van bewegingen van anderen kunnen patiënten met de ziekte van Alzheimer bepaalde handelingen opnieuw leren. Dit betreft handelingen die moeilijker zijn geworden door de ziekte omdat het lichaam en brein niet meer optimaal samenwerken. Dat meldt NU.nl. 

In de beginfase van alzheimer zijn mensen vaak nog in staat om bewegingen van mensen of objecten na te doen. Indien dit zo is, dan kunnen zij bepaalde handelingen die door de ziekte niet meer mogelijk zijn, opnieuw leren. Dat leerden wetenschappers aan de universiteit van Genoa tijdens een onderzoek. Het leerproces voor de Alzheimerpatiënt is te vergelijken met bijvoorbeeld een tennisser die een service leert of een baby die zijn moeder nadoet in sociale omstandigheden.

De deelnemende patiënten in het onderzoek voerden de bewegingen beter uit wanneer ze een persoon nadeden dan wanneer hiervoor een computer werd gebruikt. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken doordat interactie met een echt persoon een emotionele reactie voortbrengt, wat bij een computer veel minder is. Met de onderzoeksuitkomsten kunnen patiënten in de toekomst beter behandeld worden.

©Nationale Zorggids