Normal_copyright_stockfreeimages_baard_man_haar

Het mannenbrein gaat sneller achteruit dan het vrouwenbrein. Uit onderzoek van het National Institute on Aging in Baltimore blijkt dat bij oudere mannen het geheugen en de intellectuele capaciteiten sneller achteruit gaan dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd. Dat meldt NU.nl.

De wetenschappers onderzochten tussen 1979 en 2013 meer dan 2.000 mannen en vrouwen tussen de 50 en 83 jaar oud. Het onderzoek vond gefaseerd plaats, telkens in een periode van negen jaar. De deelnemende mannen bleken op mentaal vlak sneller achteruit te gaan dan de vrouwen. Zo hadden zij onder andere een geheugenachterstand en liepen ze achter op de aspecten woordenschat, het voeren van vloeiende gesprekken en de snelheid waarmee gedachten in bewegingen worden omgezet (psychomotorische snelheid). Toch deden mannen het beter als het neerkwam op het inschatten van afstanden tussen voorwerpen.

Al eerder werd in andere wetenschappelijke studies aangetoond dat de biologische veranderingen in de hersenen van mannen en vrouwen op een andere manier verlopen. De veranderingen bij de vrouwen gaan op een lager tempo. De wetenschappers onderzochten in de nieuwe studie enkel relatief hoogopgeleide mannen en vrouwen. Dit beperkt de zeggingskracht van het onderzoek enigszins, zo laten ze weten. 

©Nationale Zorggids