Normal_10277722_1448952812016273_1472288108905226822_n

Ouderenzorg op basis van 'wat ouderen werkelijk willen en kunnen': acht Noord-Hollandse zorgaanbieders gaan hiermee aan de slag. Met de zogeheten Tijdmachine formuleren ouderen via herinneringen aan hun vitale levensfases hun actuele behoeften en talenten. Vervolgens pakken woonzorgcentra de inventarisatie met partners uit de buurt op, zoals het welzijnswerk, Rode Kruis en de wijkverpleegkundigen. De cirkel wordt rond als familieleden en vrijwilligers daadwerkelijk invulling kunnen geven aan de wensen. Dat meldt Stichting De Tijdmachine. 

Met deze nieuwe aanpak staat de vraag van ouderen veel meer centraal. De Tijdmachine wil de eenzaamheid bij ouderen verminderen, meer activiteiten opzetten die aansluiten bij de wereld van de ouderen, betere samenwerking met lokale partijen rondom het woonzorgcentra, gebruikmaken van buurtbewoners om iets voor of met een oudere te doen en besparingen realiseren als resultaat van vraaggestuurde werkwijze. De acht zorgaanbieders die meedoen zijn Amsta, Amstelring, Brentano, Cordaan, 
De Meerlanden, Het Mennistenerf, Viva! Zorggroep en Zorggroep Amsterdam Oost.

Komende zaterdag trapt De Buitenhof af met De Tijdmachine. Dit is een huiskamer helemaal ingericht in de stijl van de jaren zestig, aangevuld met een keuken uit die tijd, een bioscoop en een dancing. Projectleider Tim Trooster van Stichting De Tijdmachine: “In De Tijdmachine hebben onze vrijwilligers het met ouderen over hun leven in de jaren 60. Over wat ze het leukste vonden om te doen, zoals het uitje met hun eerste date, dat fantastische optreden in Het Concertgebouw, maar ook de bomen die mensen vroeger hebben opgezet over godsdienst en levensbeschouwing. De uitkomsten worden per woonzorgcentrum gebundeld en gekoppeld aan verbeteringen in de (informele) zorg en het activiteitenprogramma.” Vervolgens kijken woonzorgcentra met de partijen uit de wijk hoe passende activiteiten kunnen worden georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld in het buurthuis of in de kerk, een andere keer biedt een maatje (buddy) uitkomst voor een oudere.

Volgens Trooster is er veel vraag naar de werkwijze van De Tijdmachine. “Het feit dat acht zorgaanbieders meedoen, is veelzeggend. Zorgcentra zoeken naar nieuwe manieren om ouderenzorg vorm te geven. Door samen te werken met verschillende partijen in en om het zorgcentrum komen we tot een nieuwe aanpak waarbij de behoefte en talenten van de oudere centraal staat. Dus eerst weten wat een oudere wil en kan, en dan organiseren en beleid maken. Dat lijkt ons een logische volgorde.”

©Nationale Zorggids