Normal_copyright_stockfreeimages_gelukkig_koppel_bejaarden_ouderen

D66 vindt het een vooroordeel dat de behoefte aan intimiteit en seks stopt op het moment dat iemand in een verpleeghuis zit. Daarom wil de partij het taboe hieromtrent doorbreken. Want, zo zegt Kamerlid Vera Bergkamp, uit onderzoek blijkt dat seksuele verlangens levenslang zijn. Dat meldt NOS.

Gistermiddag sprak de Tweede Kamer over het maken van een kwaliteitsslag in verpleeghuizen. Bergkamp vindt het een gemiste kans dat er in het gehele plan niet wordt gesproken over seksualiteit of intimiteit. Ze wil dat hier rekening mee gehouden wordt in het beleid van verpleeghuizen. “Denk bijvoorbeeld aan de standaard eenpersoonsbedden of het feit dat een deur niet op slot kan en dat mensen dus in en uit kunnen lopen. Dat is op zich begrijpelijk gezien de veiligheid, maar je kunt er ook rekening mee houden om seksualiteit de ruimte te geven”, zegt Bergkamp.

Er zijn diverse manieren om ouderen in verpleeghuizen de ruimte te geven. Het intakegesprek bijvoorbeeld kan zo worden aangepast dat er ook gesproken wordt over de behoeftes van cliënten. Zo zijn er verpleeghuizen waarbij cliënten een sekswerker mogen inhuren. Ouderenzorgorganisatie BrabantZorg is inmiddels met bewustwording bij het personeel gestart. Het personeel moet ervan bewust zijn dat ouderen seksueel actief (willen) zijn, maar er vaak niet over durven te praten. Hier worden tevens sekswerkers ingezet, als daarom wordt gevraagd. 

Psycholoog en seksuoloog bij BrabantZorg Ingrid van Kempen herkent zich in de terughoudendheid van ouderen. Zij zijn het niet gewend om over dergelijke onderwerpen als seks en intimiteit te praten. Vroeger kregen zij hier bijna geen voorlichting over en daarbij hebben ze hierover vaak niet met hun partner gesproken.

©Nationale Zorggids