Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

Bijna 40 procent van de negenduizend ondervraagde gepensioneerden in Nederland hebben onvoldoende geld om rond te komen, zo blijkt uit een enquête van ouderenorganisatie ANBO. Verder zegt 30 procent van hen dat zij niet nog meer kunnen bezuinigen op hun uitgaven. Dat meldt ANBO. 

“Dit zijn zeer zorgelijke cijfers. De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten. Al acht jaar op een rij staat de koopkracht onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Daarbij hebben gepensioneerden met dusdanig veel maatregelen te maken waardoor hun koopkracht veel afwijkt van die van werkenden. Het gaat om bijkomende maatregelen als hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen, vindt De Haan.

In de enquête werden de gepensioneerden ook gevraagd naar een eventuele oplossing voor hun problemen. 65 procent is van mening dat de inkomstenbelasting over het pensioen omlaag moet. Ruim 40 procent wil dat de regels voor de pensioenfondsen worden aangepast. Ook ziet ruim 40 procent van de ondervraagden graag dat de AOW omhoog gaat. Maar dat is geen optie volgens De Haan, omdat het kabinet zich moet richten op de groep die echt in de problemen zit.

Dit jaar besteedt ANBO extra aandacht aan de koopkracht van gepensioneerden. Mensen kunnen vanaf vandaag via de website van de ouderenorganisatie een kaart sturen naar het kabinet. 

©Nationale Zorggids