Normal_agenda5345

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan een samenwerkingsagenda opstellen. De agenda moet zorgverzekeraars en gemeenten ondersteunen bij effectieve samenwerking in de zorg en ondersteuning in de wijk. In de agenda staan punten als zorg op maat, een goede ggz-keten en meer preventiemogelijkheden op regionaal en landelijk niveau. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Gemeenten en zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor enkele taken die voorheen in handen van de overheid waren, zoals de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg. Tevens zijn ze verantwoordelijk voor de zorgverzekering. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid blijkt soms lastig en er kan alleen een antwoord op een hulpvraag van een inwoner gevonden worden als gemeente en zorgverzekeraar hier samen naar op zoek gaan. De inwoner heeft er daarom veel aan als er een goede afstemming is tussen partijen als de huisarts, de wijkverpleegkundige en de welzijnsmedewerker van de gemeente.

Volgens ZN zijn er op verschillende plekken in Nederland al goede samenwerkingen vastgelegd tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Maar, het is zich ervan bewust dat dit niet in alle afzonderlijke gemeenten mogelijk is. Er zijn bijvoorbeeld negen zorgverzekeraars en 390 gemeenten. Het is niet mogelijk om hier allemaal aparte en individuele werkafspraken voor te maken. Daarom worden er veel regionale samenwerkingsafspraken gemaakt.

Hier zijn ZN en de VNG enthousiast over en daarom stelt het drie belangrijke punten op om deze regionale samenwerkingen te ondersteunen. Zo willen de organisaties de samenwerking tussen zorgverzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten ondersteunen om zo de integrale verbinding van het medische en sociale domein in de wijken in te vullen. Op lokaal of regionaal niveau. Ook gaan ZN en VNG de ggz-keten ondersteunen, zodat de overgang tussen de stelsels soepel verloopt. Dit zorg voor continuïteit in de zorg. Als laatste gaan de brancheorganisaties onderzoeken er tussen alle loslopende preventieprogramma's meer samenhang kan komen. 

©Nationale Zorggids