Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Uit een groot onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat als de overheid meer geld beschikbaar maakt voor thuiszorg, dat ouderen als gevolg hiervan minder hulp van familie, vrijwilligers of andere naasten krijgen. Dat meldt de Volkskrant.

De onderzoekers vergeleken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de hulp aan 50-plussers. Het ging hierbij om hulp bij zelfstandig wonende mensen die onder hulp nodig hebben bij het onder de douche gaan, het in en uit bed stappen en het koken van eten. Het onderzoek vond plaats tussen 2004 en 2013. In die tijd stegen de uitgaven aan de thuiszorg. Wat bleek was dat het aantal ouderen dat hulp kreeg van mantelzorgers in dat tijdsbestek daalde van 16 procent naar 11 procent. “Als de zorgkosten stijgen, alsook de mogelijkheid voor hulpbehoevenden om gebruik te maken van de zorg, dan is informele zorg wellicht niet meer nodig”, zeggen de onderzoekers. Bij ouderen met ernstige gezondheidsproblemen bleef de hulp gelijk, maar ouderen met bijvoorbeeld lichte beperkingen kregen minder hulp van huis uit.

Het SCP onderzocht tussen 2004 en 2013 ouderen in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Een opvallend gegeven was dat 50-plussers met gezondheidsproblemen in Noord-Europese landen als Zweden en Nederland minder hulp van familie of vrijwilligers kregen dan Zuid-Europese landen. Ieder land heeft een andere visie op de zorgtaak en de wil om iets voor een hulpbehoevende naaste te doen. 

©Nationale Zorggids