Normal_tsn_thuiszorg

Buurtzorg en andere zorgaanbieders die de taken van TSN Thuiszorg overnemen ontvangen geen staatssteun. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een reactie op enkele Kamervragen. De Kamervragen werden gesteld nadat Branchevereniging Thuiszorg Nederland een rechtszaak aanspande tegen diverse gemeenten, meldt Skipr. 

BTN spant een rechtszaak aan tegen onder andere de gemeente Enschede, Den Haag en Amersfoort omdat het vindt dat de overeenkomst die ze hebben gesloten met Buurtzorg in strijd is met aanbestedingsregels en dat er sprake is van staatssteun. De verdenking op staatssteun is ontstaan omdat Buurtzorg gebruik wil maken van een door de overheid beschikbaar gestelde subsidie voor thuiszorg. Andere thuiszorgorganisaties worden hiermee benadeeld.

Van Rijn schrijft hierover: “In relatie tot de opvolging van de activiteiten van TSN Thuiszorg door andere aanbieders zijn mij geen voorbeelden van het overtreden van de Aanbestedingswet 2012 of het toekennen van verboden staatssteun bekend. Als BTN van mening is dat zij hiervan wel voorbeelden kent, staat het de branchevereniging vrij om een rechtszaak te starten.” Er waren 226 gemeenten die een contract hadden met TSN. Negentien van hen hebben er voor gekozen om verder te gaan met Buurtzorg. 

©Nationale Zorggids