Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil met een pilot ouderen die niet ziek zijn maar wel vinden dat ze een voltooid leven hebben, voorzien van een levenseindepil. De Unie KBO ziet de levenseindepil, oftewel de laatstewilpil, niet als het antwoord op het complexe probleem waar sommige ouderen mee lopen. Dat meldt de organisatie.

Volgens de seniorenorganisatie valt er nog veel te behalen als de juiste aandacht en zorg wordt besteed aan ouderen met een doodswens. “Ouderen moeten er bovendien op kunnen vertrouwen dat ze goed verzorgd worden. De verhalen die wij te horen krijgen over gebrek aan zorg of soms zuinige zorg maakt ons heel erg bezorgd over dit soort ontwikkelingen”, zegt KBO-directeur Manon Vanderkaa.

Een dergelijke doodswens ontstaat als een oudere zich bijvoorbeeld eenzaam voelt, te veel last heeft van medische aandoeningen of als de oudere zich niet meer nuttig of welkom voelt. Maar ouderen die een doodswens hebben, willen niet altijd sterven. Soms willen ze gewoon gehoord worden. Daarom wil Unie KBO dat er meer aandacht komt voor het verhaal van ouderen.  Zij moeten erop vertrouwen dat ze de juiste zorg krijgen en dat artsen en verzorgenden goed naar hun luisteren. Ook als het gaat om afzien van medische behandelingen. Gesprekken hierover kunnen angst en eenzaamheid wegnemen. De ouderenorganisatie vindt dat er meer aandacht moet komen voor geestelijke zorg, want juist deze zorg kan troost bieden in eventueel uitzichtloze situaties. Daarom benadrukt het dat spirituele zorg juist in de laatste levensfase erg belangrijk is. 

©Nationale Zorggids