Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

'Postcodegeneeskunde': waar een oudere kankerpatiënt in het ene ziekenhuis veel eerder een behandeling aangeboden krijgt dan in het andere ziekenhuis. Volgens artsen mag de woonplaats van een patiënt de kans op een operatie niet bepalen. Om deze 'postcodegeneeskunde' te voorkomen moet er meer gekeken worden naar de lichamelijke en geestelijke fitheid van een 75-plusser met kanker en zouden gespecialiseerde ouderencentra bij de behandeling betrokken moeten worden. Dat meldt Trouw. 

Uit cijfers van de Nederlandse Kanker Registratie blijken de regionale verschillen bijvoorbeeld te zitten in de behandeling tegen slokdarmkanker. Slechts 10 procent van de 75-plus slokdarmkankerpatiënten met kans op genezing krijgt in het ene ziekenhuis een behandeling, terwijl dat in het andere ziekenhuis bij 60 procent van deze patiënten wordt aangeboden. Bij een bepaalde variant van blaaskanker zijn de verschillen in percentages nog groter. De kans op een behandeling varieert van 6 tot 64 procent. Dat zijn grote regionale verschillen.

Volgens Valery Lemmens van het Integraal Kankercentrum Nederland is 'postcodegeneeskunde' met name zichtbaar bij ouderen. “Ouderen zijn een kwetsbare groep. Je wilt niet dat ze een ingreep krijgen waarvan ze juist schade ondervinden. Deze grote verschillen wijzen erop dat er ook oudere patiënten zijn die een behandeling ten onrechte niet aangeboden krijgen”, zegt Lemmens tegen Trouw. Dat terwijl er de afgelopen decennia veel verbeteringen zijn doorgevoerd in de behandeling van kanker, ook voor oudere patiënten. Slechts een paar procent van de 75-plussers kom kort na de operatie te overlijden (op behandeling van maagtumor na). Voorheen was dat ruim 10 procent.

In de Trouw editie van vorige week pleiten artsen ervoor om meer te kijken naar fitheid van een oudere kankerpatiënt. Huidige onderzoeken worden slechts uitgevoerd met jongere patiënten, er is nog weinig bekend over de 75-plussers en hoe zij op medische behandelingen reageren. Daarom willen de artsen dat gespecialiseerde ziekenhuizen de behandeling van ouderen uitvoeren vanwege hun specifieke ervaring.

©Nationale Zorggids