Logo_fnv_logo

Op het telefonische meldpunt van FNV Zorg & Welzijn hebben zich de afgelopen twee weken ruim 1.600 ouderen gemeld om hun huishoudelijke zorg terug te claimen. Voor 1.200 van hen gaat de FNV helpen met het terugclaimen van de zorg. Dat meldt FNV.

De FNV voert al jaren actie voor goede zorg. "Het is schandalig dat kwetsbare ouderen juridische procedures moeten voeren om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Terwijl ouderen wél langer thuis moeten blijven wonen en verzorgingshuizen sluiten, worden zij gekort op de zorg die ze nodig hebben. Na jaren van acties, bezwaren en rechtszaken ligt er nu een duidelijke uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter. Gemeenten hebben nu geen excuus meer en moeten gewoon weer goede huishoudelijke zorg leveren," aldus Sarah Dobbe, campagneleider FNV Zorg & Welzijn.

Uit bijna tweehonderd gemeenten hebben ouderen gebeld om hun uren huishoudelijke zorg terug te claimen. Sommigen van hen zijn van 7 uur zorg teruggegaan naar helemaal geen huishoudelijke zorg meer. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben inmiddels aangekondigd dat zij hun beleid gaan aanpassen. Ook kleinere gemeenten, zoals Hollands Kroon en Schagen, passen hun beleid aan.

Hierover zegt Dobbe: "Thuiszorgmedewerkers en hun cliënten hebben, samen met de FNV, de afgelopen maanden, jaren zelfs, actie gevoerd om de thuiszorg te redden. En met succes. Juist op de plekken waar thuiszorgmedewerkers en cliënten in actie kwamen, passen nu de gemeenten als eerste hun zorgbeleid aan. De FNV blijft cliënten helpen met het terugclaimen van hun recht op huishoudelijke zorg zolang gemeenten onwettelijk beleid blijven voeren. Elk uur zorg dat terugkomt, is een uur werk dat terugkomt."

©Nationale Zorggids