Logo_logo_vilans

Tijdens de eHealthweek presenteerde Vilans de resultaten over leefstijlmonitoring. Een eHealth toepassing die het leven van cliënt en mantelzorger verbetert. De resultaten liegen er niet om, toch gaat opschaling niet gemakkelijk. En dat terwijl de oplossing voor langer zelfstandig wonen voor handen is. Dat meldt Vilans.

Mensen met dementie, in 2050 zijn er wereldwijd ongeveer 130 miljoen. Voor deze groep die afhankelijk wordt van ondersteuning van een familielid of professionele zorg wordt al een tijd gezocht naar oplossingen via technologie. Bijvoorbeeld om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze eHealth oplossing is er in de vorm van leefstijlmonitoring. Eenvoudige technologie die inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende mensen met dementie kan detecteren en terugkoppelen naar mantelzorgers en zorgprofessionals.

In Friesland is de inzet van leefstijlmonitoring uitgebreid getest en de voorlopige resultaten zijn positief. Henk Herman Nap, eHealth expert bij Vilans "Familieleden zitten vaak met hele basale vragen over bijvoorbeeld hun vader in de maag. Eet hij wel goed? Gaat hij wel naar de wc? In plaats van hier continu naar te vragen, kan dit makkelijk gemonitord worden via eHealth. Bovendien weet je vader soms niet of en wat hij gegeten heeft. Door inzet van leefstijlmonitoring heb je meer zekerheid over de dagelijkse activiteiten." Dit wordt ondersteund door de onderzoeksresultaten. Duidelijke stressreductie en meer kwaliteit van leven voor de mantelzorger. 

Nu de resultaten positief zijn lijkt opschaling niet ver weg. Toch is investeren in deze technologie niet vanzelfsprekend. "Het lastige is dat kosten en baten op verschillende plekken liggen", aldus Nap. "Het ontbreekt ook aan een consumentenmarkt, je kunt niet naar een winkel om je pakketje eHealth te halen of een eHealth abonnement nemen net zoals je muziek kunt luisteren via Spotify." Toch is er wel een oplossing. In de loop van dit jaar en in 2017 gaat men in Friesland samen met Vilans verder aan de slag met leefstijlmonitoring en is opschaling nabij dankzij structurele financiering. 

Het ministerie van VWS organiseerde van 6 tot 10 juni de eHealth week, waarin gebruikers, ondernemers, financiers en overheden hun wensen, ambities en oplossingen met elkaar delen. Deze themaweek is onderdeel van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Naast internationale initiatieven is er ook veel aandacht voor Nederlandse initiatieven.

©Nationale Zorggids