Normal_longen_radiologie_zorg_personeel_003

Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt bij mensen tussen de 50 en 64 jaar oud. Bij patiënten die ouder zijn dan zeventig wordt longkanker vaak veel eerder vastgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van Engelse onderzoekers onder 34.000 longkankerpatiënten. Dat meldt NU.nl.

“Door het inwinnen van informatie via patiëntgegevens konden we een verschil vinden in het stadium waarop kanker wordt ontdekt bij zowel jongere als oudere mensen”, zegt David Kennedy van het Britse Cancer Research. Uit de resultaten blijkt dat een diagnose vaak pas later wordt gesteld bij patiënten van vijftig en zestig jaar oud. 60 procent van de 45.500 longkankerdiagnoses per jaar wordt gesteld bij ouderen boven de zeventig jaar.

De onderzoekers benadrukken het belang van vroegtijdige signalering. Daarom hopen ze dat de resultaten van dit onderzoek helpen inzicht te creëren in risicogroepen. Zo kunnen zij beter geholpen worden om de ziekte te overleven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het vroegtijdig herkennen van symptomen, zoals een aanhoudende hoest of kortademigheid. 

©Nationale Zorggids