Normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

De kwaliteit van dementiezorg in Nederlandse verpleeghuizen is hoog. Zo is de kwaliteit van leven voor mensen met dementie in het verpleeghuis even hoog als bij thuiswonende mensen met dementie, blijkt uit onderzoek van Hanneke Beerens van Maastricht University. Dat meldt Zorgvisie. 

Beerens trok de vergelijking tussen mensen die bijna werden opgenomen in een verpleeghuis en mensen die recent waren opgenomen. Gekeken naar de kwaliteit van leven blijken mensen met (vergevorderde) dementie er niet op achteruit te gaan. Ook scoort Nederland op veel vlakken beter dan andere Europese landen als Duitsland, Engeland, Zweden, Frankrijk en Spanje, ontdekte Beerens.

Dat zit met name in de vrijheidsbeperkende maatregelen die mensen met dementie opgelegd krijgen. In diverse Europese landen heeft zo'n 10 procent van de thuiswonende mensen met dementie daarmee te maken, tegenover 3 procent in Nederland. Ook op het gebied van doorligwonden doet Nederland het beter dan elders. 7 procent van de mensen met dementie in Europese verpleeghuizen heeft doorligwonden. In Nederland gaat het om 4 procent. “Daarom noem ik Nederland allround kampioen dementiezorg: we scoren niet per se op élk punt het beste – net zoals een allround kampioen schaatsen niet alle afstanden hoeft te winnen – maar over de gehele linie doen we het goed”, zegt Beerens tegen Nursing. 

© Nationale Zorggids