Normal_vuur_brand2434

Uit een onlangs verschenen rapport van de Brandweeracademie blijkt dat de brandveiligheid in seniorencomplexen nog steeds niet op peil is. Veel 65-plussers kunnen zichzelf niet tijdig in veiligheid brengen zodra er brand uitbreekt. Unie KBO pleit al tijden voor betere bouwregelgeving voor seniorencomplexen. Dat meldt Unie KBO.

Wanneer er brand uitbreekt zou het voor iedereen die fit is haalbaar moeten zijn om 30 meter door de rook te lopen, de voordeur te openen en eventueel snel de brandtrap af te lopen. Echter lukt een oudere dat niet zo gemakkelijk, helemaal niet als deze afhankelijk is van thuiszorg of loopt met behulp van een rollator. De huidige bouwregelgeving gaat ervan uit dat iedereen zelfredzaam is, maar dat is niet zo. Daarom willen Unie KBO en de Brandweeracademie dat de regels worden aangepast. “Hanteer dezelfde eisen als voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Denk aan verplichte brandwerende materialen en aan sprinklerinstallaties. Maar stel ook strengere eisen aan de kwaliteit van rookmelders en zorg dat deze overal hangen”, zegt Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO. Leeftijd of fysieke beperkingen mogen geen hinder vormen.

Het verbeteren van de veiligheidssituatie van ouderen is binnenkort het onderwerp van gesprek bij het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met diverse belangenbehartigersorganisaties.

Begin dit jaar publiceerde de Brandweeracademie al een rapport over de brandveiligheid in seniorenwoningen, waarin werd gepleit voor aparte en scherpere eisen voor brandveiligheid. 

© Nationale Zorggids