Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De inzet om de verpleeghuiszorg te verbeteren werpt zijn vruchten af en maakt duidelijk welke rotte appels er in de mand zitten. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) investeert in goede verpleeghuizen en sluit het net rond slechte. Dit meldt Rijksoverheid.

Dat schrijft de bewindspersoon maandag aan de Tweede Kamer. Van Rijn: 'Onze ouderen verdienen de best mogelijke zorg. Daarom heb ik dit jaar de bezuiniging van 500 miljoen structureel geschrapt en vorig jaar structureel 200 miljoen vrij gemaakt voor de verpleeghuiszorg. Daarom ook heb ik de inspectie gevraagd mij te rapporteren over waar het niet goed gaat. Daardoor weten we nu dat elf instellingen door de ondergrens dreigen te zakken. Dat is onacceptabel. Achterblijvers moeten verbeteren of sluiten.'
 
Van Rijn grijpt direct in op die plekken waar de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. Ondertussen blijven deze instellingen onder permanent toezicht staan. Aanvullend kondigt de bewindsman een grootstedelijke aanpak aan, in navolging van de Amsterdamse aanpak.
 
Van Rijn wil ook dat mensen weten hoe goed of slecht de verpleeghuiszorg in hun buurt is. Van Rijn: 'Juist kwetsbare ouderen en hun familie moeten een weloverwogen keuze kunnen maken waar zij de laatste jaren van hun leven doorbrengen.' Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met oudere en familie, het sturen op kwaliteit en de deskundigheid van het personeel. De informatie zal gepubliceerd worden op kiesbeter.nl en zorgkaartnederland.nl.
 
© Nationale Zorggids