Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde gisteren een lijst op haar website met daarop 150 verpleegzorginstellingen waar de kwaliteit en veiligheid van zorg niet aan de eisen voldoet. Verschillende instellingen hebben na publicatie hun zorgen geuit over de werkwijze van de IGZ. Zo blijkt dat sommige verpleeghuizen de kwaliteit verbeterd hebben, maar nog wel op de lijst staan. Dit meldt ANP.

Onder andere Stichting IJsselheem Holding en Zorggroep Groningen staan op de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het probleem blijkt te zitten in de gehanteerde data van de Inspectie. De twee verpleegzorginstellingen zouden inmiddels weer goede zorg leveren, maar het moment van de hertoets viel na de peildatum van 15 maart 2016 en dus werden de resultaten niet meer op tijd verwerkt. Stichting IJsselheem overweegt stappen te nemen tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ook de Stichting Zorggroep Florence in Den Haag stelt dat de informatie die de inspectie heeft gepubliceerd voor een belangrijk deel is achterhaald. “Een aantal locaties van Florence is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg'', zegt de organisatie op de website.

Staatssecretaris Van Rijn maakte dinsdag de lijst bekend van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

© Nationale Zorggids