Normal_alzheimer

Onderzoekers werken aan een test om het risico op Alzheimer al op jonge leeftijd te kunnen detecteren. Een kleinere hippocampus kan wijzen op het later ontwikkelen van Alzheimer. Dit meldt NU.nl.

Het onderzoek liet een link zien tussen een hoge risicoscore en het hebben van een kleine hippocampus. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke indicator voor het ontwikkelen van Alzheimer. "Dit impliceert dat veranderingen op jonge leeftijd het risico op dementie op latere leeftijd kan doen veranderen", aldus Elizabeth Mormino, een van de onderzoekers van het General Hospital in Massachusetts. Meer onderzoek is nodig om uiteindelijk een test te kunnen ontwikkelen die in ede toekomst ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.
 
Het onderzoek werd gedaan onder in totaal 1192 personen. 166 van hen hadden dementie, en de overige niet. Zij waren alle rond de 75 jaar oud. Voor de test werden uitkomsten van voorgaande onderzoeken gecombineerd. Het ging daarbij om alle genen waarvan bekend is dat ze er op wijzen dat Alzheimer op late leeftijd kan ontstaan. MRI-scans van de deelnemers werden vergeleken en ook het DNA werd bekeken. Alle resultaten werden afgezet tegen de de onderzoeksresultaten van 1.322 gezonde jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar oud.
 
© Nationale Zorggids