Normal_reanimatie_dummie

Vanaf 2017 is de niet-reanimerenpenning voor iedereen ‘neutraal’ te bestellen. Al drie jaar lang pleitte ouderenorganisatie KBO hiervoor, volgend jaar is de betere toegankelijkheid eindelijk een feit. Dat maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend. Tot nu toe moest iedereen die een dergelijke penning wilde lid worden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Deze is vanaf volgend jaar geheel zonder lidmaatschap te bestellen bij Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF). Dat meldt Unie KBO.

KBO en andere ouderen- en patiëntenorganisaties pleitten al langer voor een neutrale verstrekking van de niet-reanimerenpenning. Met zo’n penning, gedrag als ketting, wordt aangegeven dat iemand niet gereanimeerd wil worden. Uiteindelijk vond minister Schippers de Patiëntenfederatie bereid om dit op zich te nemen, hiervoor krijgt de organisatie een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid.

“Dit is het succes van volhouden en een consequente boodschap. Wel moeten we nu alert zijn of de penning toegankelijk genoeg is, vanuit het perspectief van ouderen. Goede voorlichting is cruciaal”, aldus Manon VanderKaa, directeur van KBO. 

Door: Redactie Nationale Zorggids