Normal_computer__studeren__werken__student__digitaal

De nieuwe lesmethode Serious Soaps daagt mbo-studenten in de zorg uit om hun kennis over ouderenzorg te vergroten. Op de website serioussoap.nl zijn gratis interactieve games te spelen waarmee studenten, maar ook verpleegkundigen en verzorgenden, hun kennis kunnen bijspijkeren over pijn, screening en zelfmanagement bij ouderen. De games zijn beooreeld als voldoende deskundig en staan daarom in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden van beroepsvereniging V&VN. Dat meldt Kennisplein Zorg voor Beter. 

De interactieve games zijn inmiddels getest door studenten. Zij beoordelen de spellen als leerzaam, aantrekkelijk en goed bruikbaar. Docenten van mbo-scholen zijn ook positief, want ze zien dat de games de mogelijkheid bieden tot het vergaren van nieuwe kennis en het toepassen van nieuwe vaardigheden. Bovendien kunnen studenten in de game de houding van de hulpvrager en hulpverlener bespreken.

In een Serious Soap game zijn korte filmscènes te zien, waarna er vragen gesteld worden. Iedere game heeft een doorlopend verhaal waarin de student continu wordt meegenomen in het leven van een oudere.

De spellen zijn ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC), Hogeschool Utrecht, MBO College Almere, ROC Midden-Nederland, Zorggroep Almere en ActiZ. De ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMw. 

Door: Redactie Nationale Zorggids