Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Dankzij de samenwerkende geheugenpoli’s van het Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn patiënten met geheugenklachten en dementie voortaan in beide ziekenhuizen verzekerd van dezelfde kwalitatief hoogwaardige zorg. Op 13 juli tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst waarmee de geheugenpoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis officieel onderdeel wordt van het Radboudumc Alzheimer Centrum. Artsen en onderzoekers van de beide ziekenhuizen werken nauw samen, onder meer door kennis uit te wisselen en zeldzame ziektebeelden te bespreken. Dit meldt Radboudumc.

“We hebben bij de start van de samenwerking bij elkaar meegekeken en dat heeft geleid tot nieuwe inzichten over en weer en uiteindelijk tot concrete verbeteringen”, aldus klinisch geriater Jurgen Claassen van het Radboudumc. Janet Bootsma, klinisch geriater Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Door onze kennis te bundelen, kunnen we deze beter benutten en dit wordt vergemakkelijkt doordat beide geheugenpoli’s nu onderdeel zijn van het Radboudumc Alzheimer Centrum”.

Door een efficiëntere intake sluiten onderzoek en zorg beter aan op de behoefte van de individuele patiënt en wordt daarmee ook minder belastend. “Jonge patiënten met een verdenking op dementie doorlopen nu binnen een dag een volledig diagnosetraject en hebben ongeveer drie keer sneller de uitslag”, aldus Claassen.

“Door de samenwerking zien we gezamenlijk ongeveer 1100 nieuwe patiënten per jaar. Hierdoor zien we meer zeldzame ziektebeelden, die we met elkaar bespreken”, vertelt Claassen. De toename van het aantal gezamenlijke patiënten betekent ook een even zo grote toename van de onderzoekspopulatie. Volgens Janet Bootsma ging er aan het begin van het traject al veel goed aan beide kanten. “Daar hebben we gebruik van gemaakt bij het opzetten van de gezamenlijke aanpak. Zorgprotocollen zijn ‘levende documenten’ en we moeten blijven ontwikkelen en innoveren, wat weer leidt tot beter onderzoek en een en betere kwaliteit en efficiëntie van patiëntenzorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids