Normal_normal_oma_ouderen_bejaarden_drinken

Noord-Nederland voert de Europese lijst van voorbeeldregio’s op het gebied van Active and Healthy Ageing aan. De lijst is opgesteld door de Europese Commissie en bevat 78 regio’s uit 22 Europese lidstaten. Noord-Nederland krijgt een maximale score van vier sterren. De tot nu toe geboekte resultaten zijn te danken aan de samenwerking tussen het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Noordelijke hogescholen, zorgverzekeraars, overheden en het bedrijfsleven. Dat meldt het UMCG.

De erkenning van de Europese Commissie houdt in dat Nederland moet blijven presteren. Goed presterende regio’s worden ingezet als voorbeeld voor andere regio’s. De export van gezondheidsinnovaties van voorbeeldregio’s wordt ook steeds meer gestimuleerd. Hiervan gaan de Noord-Nederlandse bedrijven en overheden profiteren. Innovaties die in de regio worden ontwikkeld worden gemakkelijk overgenomen in andere Europese landen. 

SamenOud is één van de projecten die bij de Europese Commissie opviel. Hierbij staat het bevorderen van de zelfredzaamheid van ouderen thuis voorop. Ook EurSafety Health-Net is een opvallend project gericht op het voorkomen van infecties in ziekenhuizen bij oudere patiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids