Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Er is geen bewijs gevonden dat een gezonde leefstijl invloed heeft op dementie. Uit een grootschalig onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam blijkt dat ouderen die goed voor hun hart- en bloedvaten zorgen later net zo dement worden als ouderen die dat niet doen. Dat meldt de Volkskrant. 

Eerder concludeerden internationale wetenschappers dat de langzaam dalende lijn van mensen dementie te maken had met bijvoorbeeld het slikken van medicijnen tegen hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Het idee was dat deze medicijnen de aanvoerroutes naar het hoofd schoner hielden. Maar nu blijkt dat het verschil tussen een gezonde en ongezonde leefstijl geen significante verschillen oplevert.

Tien jaar lang volgde het AMC meer dan 3.500 ouderen. De helft van de ouderen kreeg een praktijkondersteuner toegewezen die iedere vier maand een vaatspreekuur hield, waarbij hun cholesterol en bloeddruk in de gaten werd gehouden. Ook kreeg deze groep dieettips, bewegingstips en begeleiding bij het stoppen met roken. De andere groep kreeg de standaardbehandeling van hun huisarts, waar geen extra begeleiding aan te pas kwam.

Zes jaar na de start van het onderzoek bleek al dat van de groep met extra ondersteuning 6,5 procent dement was geworden. In de groep ouderen zonder begeleiding was dat 7 procent. Een niet-significant verschil dat op toeval kan berusten. Volgens het AMC was dit niet het resultaat waarop het hoopte. Maar, de resultaten zijn volgens onderzoeksleider Pim van Gool wel te verklaren. Achteraf gezien bleken de ouderen al relatief gezond. Hierdoor viel er geen winst te behalen. De Nederlandse zorg is daarbij van dusdanig hoog niveau, dat extra begeleiding niet veel lijkt op te leveren.

Hoogleraar Ouderengeneeskunde Rudi Westendorp, niet bij de studie betrokken, vindt het jammer dat de resultaten negatief zijn. Volgens hem is er geen reden om het verband tussen een gezonde leefstijl en dementie direct af te wijzen. Want het kan zijn dat de deelnemende senioren al te oud waren en dat ingrijpen eigenlijk al te laat was. “Het is effectiever om mensen met een hoog risico al op middelbare leeftijd op te sporen en dan maatregelen te nemen”, besluit hij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids