Logo_cbs_logo_centraal_bureau_voor_de_statistiek

Het is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet gelukt om op tijd een onderzoek af te ronden naar de gevolgen van de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gevraagd om te onderzoeken of cliënten zorg mijden door de hoge eigen bijdrage die zij moeten betalen. In plaats van deze zomer, is het onderzoek van het CBS waarschijnlijk pas dit najaar afgerond. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Ouderen en mensen met een beperking die een beroep op de Wmo willen doen, moeten daarvoor zelf een bijdrage betalen. De hoogte van deze eigen bijdrage kan in sommige gevallen aardig oplopen, waardoor een deel van de cliënten afziet van de zorg. Van Rijn stelde dit voorjaar dat de eigen bijdrage nooit reden mag zijn tot zorgmijding, maar dat gemeenten goed in de gaten moeten houden dat mensen niet zelf afhaken. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en belangenorganisatie Ieder(in) blijkt dat een kwart van de cliënten afzag van zorg door de hoge bijdragen voor Wmo-voorzieningen.

Het CBS doet onderzoek naar huishoudens waarvan ten minste één persoon van 18 jaar of ouder zorg krijgt via de Wmo. Echter blijkt nu tijdens een tussenrapportage dat het bureau geen rekening houdt met zorgmijding als gevolg van de eigen bijdrage, iets waar de Tweede Kamer specifiek naar gevraagd heeft. Van Rijn wilde de resultaten van het onderzoek afwachten voor hij besluit of zorgmijding een probleem van de gemeenten of van de Overheid is.

Door: Redactie Nationale Zorggids