Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Het CDA en de SP vinden het onacceptabel dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het heeft nagelaten om zorgmijding mee te nemen in een onderzoek naar eigen bijdragen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zal flink aan de tand gevoeld worden door de partijen, die dit voorjaar al om opheldering vroegen over zorgmijding door te hoge eigen bijdragen. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Maandag werd al bekend dat het CBS geen onderzoek doet naar zorgmijding binnen de Wmo. CDA-Kamerlid Mona Keijzer verwijt Van Rijn dat niet geluisterd is naar eerdere twijfels over de eigen bijdrage. “Nu duidelijk wordt hoe desastreus het uitpakt, weigert hij onderzoek te doen naar de effecten van zijn beleid.” Cliënten zijn nu verplicht een eigen bijdrage te betalen voor zorg vanuit de Wmo. Omdat niet iedereen dit kan betalen, ontstaat zorgmijding. Een kwart van de cliënten zag uiteindelijk af van zorg toen de hoogte van die eigen bijdrage bekend werd.

Ook de SP is niet tevreden over de werkwijze van de staatssecretaris. Volgens de fractie is de onderzoeksvraag aan het CBS bewust onduidelijk omschreven, zodat dit onderzoek niet zal leiden tot nieuw beleid. De Tweede Kamer had Van Rijn specifiek gevraagd om opdracht te laten doen naar zorgmijding, om vast te stellen of mensen door de kosten afzien van zorg. Maandag bleek uit een tussenrapportage dat juist dit onderdeel niet is meegenomen in het onderzoek van het CBS.

Van Rijn wil wachten op de uitslag van het onderzoek voordat hij beslist of het beleid rondom de eigen bijdrage aangepast moet worden. De SP heeft de staatssecretaris gevraagd om alle eigen bijdragen voor de Wmo op te schorten totdat er meer duidelijkheid is.

Door: Redactie Nationale Zorggids