Normal_verkeerslicht_groen

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat ouderen weinig gebruik maken van verkeerscursussen. Er zijn speciale programma’s voor zestigplussers, waar zij kun kennis kunnen bijspijkeren over bijvoorbeeld het gebruik van een scootmobiel of elektrische fiets in het verkeer. Dit meldt RTL Nieuws.

Veilig Verkeer Nederland verwacht dat het aantal verkeersdoden en gewonden in het verkeer blijft toenemen, daar voegt Rijkswaterstaat aan toe dat het aantal ernstige verkeersgewonden met name onder ouderen stijgt. Dit heeft onder er onder andere mee te maken dat ouderen steeds langer in het verkeer blijven deelnemen. Nu blijkt dat slechts 1 procent van het aantal ouderen weleens een bijspijkercursus bezoekt. 

Ouderen zijn niet alleen meer kwetsbaar, waardoor ze sneller ernstige verwondingen oplopen, maar ook hebben ze moeite met het inschatten complexe verkeerssituaties. Of verkeerscursussen uiteindelijk leiden tot minder complicaties in het verkeer is niet bekend. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van educatie en training van oudere fietsers. “Het effect van educatie staat of valt met deelname”, zegt Rijkswaterstaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids