Normal_ouderen_liefde_dood_3453

Verzorgende IG Gerina den Houdijker, werkzaam in een hospice, kreeg van naasten vaak de vraag of ze in het hospice konden blijven slapen. Omdat cliënten in een eenpersoonsbed slapen bedacht Den Houdijker het aanhaakbed, waarbij een eenpersoonsbed een tweepersoonsbed wordt. Zo kunnen naasten gemakkelijk bij elkaar in bed liggen. Dat meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden.

“De behoefte aan intimiteit in de laatste levensfase is groot. Voorheen kropen ze dan bij hun geliefde in het eenpersoonsbed, wat er heel lief uitziet, maar dat is toch niet ideaal”, zegt Den Houdijker. Het hospice waar Den Houdijker werkt maakte gebruik van een stretcher wanneer iemand wilde blijven slapen, maar die sloot niet aan op het bed. Toen kwam ze op het idee van het aanhaakbed. Er bestaan wel tweepersoonsverpleegbedden, maar die zijn vaak te groot voor de kamers van een hospice.

Samen met haar man maakte Den Houdijker tekeningen van het aanhaakbed. Onder de oude stretcher werden extra poten en wielen bevestigd, wat het bed mobiel maakt. Een op maat gemaakte matras maakt dat deze op de stretcher perfect aansluit op het matras van het verpleegbed. In totaal koste de constructie ongeveer 600 euro. Inmiddels heeft één persoon er gebruik van gemaakt, die erg enthousiast was. Of ze meer aanhaakbedden gaat maken weet Den Houdijker nog niet. “Als andere zorginstellingen geïnspireerd zijn en advies willen voor het maken van zo’n bed, mogen ze natuurlijk contact met mij opnemen. Het zou mooi zijn als meer mensen hier plezier van kunnen hebben”, aldus Den Houdijker.

Door: Redactie Nationale Zorggids