Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

De groep gepensioneerden die bijverdient is de afgelopen twaalf jaar twee keer zo groot geworden. Zo blijkt uit cijfers van CBS, opgevraagd door RTL Z. Op dit moment werken 81.000 ouderen als zzp’er. Ook het aantal ouderen in loondienst is in twaalf jaar tijd bijna verdubbeld. Dat meldt RTL Nieuws.

De groep ouderen die minder dan twaalf uur per week werkt is geen echte zzp’er, maar vindt het leuk om extra geld te verdienen. In 2003 was nog 16 procent van de kleine zzp’ers gepensioneerd, vorig jaar stond het op 32 procent, waardoor er nu 81.000 ouderen werkzaam zijn als zelfstandige. “Dat zzp’en is erg aantrekkelijk voor ouderen, want je bent dan veel flexibeler. Je hoeft niet meer onder een baas te werken en kunt zelf bepalen wat je gaat doen”, zegt Pierre Spaninks, zzp-expert.

Tien procent van de ouderen die bijna zeventig is, werkt nog regelmatig. Volgens arbeidseconoom Ronald Dekker van Tilburg University heeft dat onder ander te maken met de toenemende vitaliteit onder ouderen. Bovendien brengt werken sociale contacten met zich mee. De reden om te werken is vaak niet om het pensioen vullen. Veel werkgevers beschouwen ouderen als een risico, want de kans op langdurige ziekte neemt toe. Ook zijn ze vaak te duur. Volgens Dekker is het daarom ook logisch dat ouderen zzp’er worden. Als iemand wilt doorwerken, is dat de meest logische keuze.

Door: Redactie Nationale Zorggids