Normal_pil_medicijnen

Ouderen, met name 80-plussers, weten vaak niet waarvoor ze de voorgeschreven medicijnen slikken. Naarmate een oudere meer medicijnen moet slikken, weet hij minder over de aandoening die daaraan gekoppeld is. Met als gevolg dat ze de geneesmiddelen laten staan, zo blijkt uit onderzoek van Maastricht University. Dat meldt NOS.

Ouderen in verpleeg- of verzorgingshuizen zijn minder goed geïnformeerd over medicatie dan ouderen die samen met hun partner zelfstandig wonen. Maastricht University onderzocht hiervoor 754 Zuid-Limburgse senioren met ‘polyfarmacie’. Dat zijn ouderen die meer dan vijf chronische medicijnen gebruiken. De gemiddelde leeftijd van de ouderen was 73 jaar. Ze gebruikten gemiddeld meer dan negen voorgeschreven medicijnen en één zelfzorgmiddel.

Van de 754 onderzochte ouderen wist slechts 15 procent de reden van de medicatie te benoemen. Ongeveer de helft van de senioren had kennis van ruim drie vierde van de voorgeschreven medicatie. Twee derde van de medicijnen kan worden gekoppeld aan de aandoening. De onderzoekers wijten het gebrek aan kennis aan de artsen. Zij moeten zich realiseren dat ouderen slecht begrijpen waarom ze bepaalde medicijnen krijgen. Een gebrek aan kennis kan ertoe leiden dat ouderen hun medicatie niet meer slikken. De Maastrichtse wetenschappers adviseren artsen, verpleegkundigen en apothekers om ouderen beter voor te lichten en vooral een duidelijke reden te geven voor de medicatie. Daarbij zouden familieleden of verzorgenden betrokken kunnen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids