Normal_oudere-man-bejaarde-hand

De helft van de ouderen heeft afgelopen jaar maar liefst gemiddeld 100 euro per maand moeten inleveren. De koopkracht van senioren gaat dan ook sneller achteruit dan gedacht. Zes op de tien senioren heeft minder koopkracht dan in 2011. Dat blijkt uit een uitgebreid KBO-onderzoek onder 1150 senioren, zo meldt Unie KBO.

Directeur Manon Vanderkaa benadrukt de urgentie van het probleem: "Onder ouderen tekent zich een sterke tweedeling af. Wie huurt, hoge zorgkosten heeft en een klein pensioen, heeft vaak geen mogelijkheden meer om een financiële tegenvaller op te vangen. Alle financiële veerkracht is verdwenen onder de meest kwetsbare groep".

De KBO, grootste seniorenorganisatie van Nederland, deed voor het derde jaar onderzoek naar de koopkrachtontwikkeling onder de achterban. En wat blijkt? De koopkracht is opnieuw afgenomen. Zo krijgt in vergelijking met een jaar geleden de helft van alle onderzochte ouderen minder geld op hun bankrekening, gemiddeld 100 euro per maand. Meest genoemd zijn daling van het pensioen en gestegen zorgkosten. Verdere kostenstijging komt door energielasten, medicijnen, woonlasten en boodschappen. De financiële achteruitgang is voor zes van de tien mensen aanleiding om te bezuinigen.

Door: Redactie Nationale Zorggids